Nog geen reacties

Brewlab brouwopleiding Blog 1

Om mijn brouwkennis te professionaliseren volg ik een drieweekse opleiding bij het fameuze Brewlab in Engeland. Op maandag 15 oktober ben ik hiermee begonnen. Ik zal jullie elke week met een kleine blog op de hoogte houden.
 
Deel 1
 
De eerste week bij Brewlab in Sunderland zit er op en wat heb ik al ongelofelijk veel geleerd. Erg drukke week! Het personeel van Brewlab is zeer kundig en professioneel. Ik volg met zeven andere studenten deze opleiding. Gevarieerd gezelschap met onder andere hobbybrouwers uit Dubai, Israël en uit de UK zelf. De eerste twee dagen zaten we ouderwets in het schoolbankje. Onderwerpen: The Brewing Process, Recipe formulation, liquor calculations en detailinformatie over mout en gist. Het formuleren van een recept is hier niet eenvoudig want je moet ongeveer 5 A4tjes met berekeningen maken (extractgehaltes, bitterheid, kleur etc).
 
De brouwopleiding is ISO gecertificeerd en het diploma is wereldwijd erkend. Daardoor is het wel pittig. Een zogenaamde Knowledge Test gedurende de dag kan je soms even laten schrikken. Je moet dan schriftelijk vragen beantwoorden binnen een bepaald tijdslimiet. Dit zorgt ervoor dat je goed blijft opletten. In week drie volgt er een eindexamen en een proeftest om bieren en zogenaamde ‘off flavours’ te herkennen.
 
Brouwen: 100 en 25 liter

Op woensdag en donderdag was het daadwerkelijk bier brouwen. Woensdag heb ik met John Chilton 100 liter gebrouwen met de naam “Noregano Pale Ale”. John is een leuke gast uit Newcastle die al eerder een business heeft gehad in glutenvrije bieren. Ons bier wordt vergist met de West Coast Ale yeast en zal 5,6% alcohol bevatten. Donderdag heb ik in een 25-liter brouwketel gebrouwen. Het recept is nogal gewaagd en als het slaagt dan zal dit zeker in Nederland verschijnen.

Wylan Brewery: Craft beer calling
Donderdagavond zijn we met een gezelschap naar een bierfestival in Newcastle gegaan. Wat een feest! Denk maar niet dat er alleen Engelse ales zijn of porters of stouts. Het bierspectrum was uitermate breed met sours, fruitbieren, whisky infused, ipa’s en noem maar op. Een interessante brouwerij is bijvoorbeeld OverWorks met alleen maar zure bieren. Het festival vond plaats in de brouwerij van Wylan. Als je in Newcastle bent en je bent bierliefhebber, dan is dit een must see. Zie foto’s.
 
Tijdens het festival werd ik door John geïntroduceerd bij een medebrouwer met leuke innovatieve bieren. Hij raakte geïnteresseerd in mijn chicorybeer en het werd steeds gezelliger. We hebben de handen geschud en we gaan samen een nieuw bier brouwen!
 
Newcastle United en Stack
Zaterdagmiddag kreeg ik een uitnodiging van John om aanwezig te zijn bij Newcastle – Brighton. Op de foto met de maquette kun je zien waar we zaten. Het feestje begon in de oudste pub van Newcastle, The Old George. Erg druk met veel voetbalfans. Het feestje eindigde na de eerste helft. Het spel was pover en er werd verloren met 0-1. Maar wat wil je ook als dit je slogan is: “victory by brave defending”.
 
’s Avonds werden ik en mijn nieuw brouwvrienden verleid door vrienden van Brewlab om Stack te bezoeken, een social hub. Dit is soort minidorpje in het centrum van Newcastle gebouwd van scheepscontainers. Erg gezellig! Kijk voor de grap eens op deze site: http://www.stacknewcastle.com/
 
Volgende week meer nieuws over deze geweldige opleiding en het leven in Engeland.
IMG_5204 IMG_5209 IMG_5213 IMG_5251 unspecified-4 Wylam_brewery

Plaats een reactie