Wie ben ik

Als geboren Drachtster heb ik mijn opleidingen gevolgd in Leeuwarden en Groningen. Aan het Van Hall Instituut heb ik Milieukunde afgerond. Een mooie internationale master genaamd ‘Environmental Science’ heb ik gevolgd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een deel van deze opleidingen bestond uit laboratoriumwerk. Die ervaring komt me nu als bierbrouwer goed van pas. Een goed bier brouw je namelijk alleen maar als je punctueel en hygiënisch bent ingesteld.

Sinds 2010 brouw ik bieren met een eigentijds karakter. Dat gebeurde eerst in het klein op een elektrische Kochstar. Daarna op een Speidel Braumeister. Het recept en het proces werd nauwkeurig ingevoerd en bijgehouden met brouwsoftware. Discussieavonden bij brouwerijvereniging De Koperen Tsjettel en internationale brouwliteratuur brachten mij op een steeds hoger brouwniveau. Tenminste, de bieren smaakten steeds beter! In 2013 heb ik een driedaagse cursus gevolgd bij de Stichting Bier Opleidingen Nederland (STIBON). Deze opleiding werd voornamelijk geleid door een internationale bierkeurmeester en de meesterbrouwer van de Gulpener Brouwerij. Een cursus waar ik met veel plezier op terug kijk.

Internationaal brouwdiploma!
Na een paar jaar sparen werd het tijd voor een internationale brouwopleiding. Brewlab in Engeland staat erg goed aangeschreven, is ISO gecertificeerd en het diploma is wereldwijd erkend. In 2018 ben ik hier drie weken non-stop wezen studeren en brouwen. Wat een actie! Het personeel van Brewlab is zeer kundig en professioneel. Ik volgde met zeven andere studenten deze opleiding. Gevarieerd gezelschap met onder andere hobbybrouwers uit Dubai, Israël en natuurlijk uit de UK zelf. Wat een fantastische opleiding! Het hele brouwproces kwam aan bod. Ook heb ik stage gelopen bij een brouwerij in New Castle. Het theorie- en brouwexamen heb ik na een intensieve tijd met vlag en wimpel gehaald. Een leuke vermelding is nog dat ik met de interne brouwcompetitie de eerste prijs heb gewonnen met mijn Botanic. Het is dan ook een recept waar ik drie weken lang met passie aan heb gewerkt.

Sinds 2015 heb ik een drietal verschillende bieren in de verkoop waarbij ik mij vooral richt op regio Drachten. Ik neem graag tijd voor lokale ondernemers en daarom houd ik mijn brouwoplage bescheiden. Een lokale focus gecombineerd met vriendschappen zijn de succesfactoren. Een kleine 6000 liter vindt zijn weg naar mooie restaurants zoals James’ Bistro en Bar, Brasserie De Waag en Paviljoen De Leyen. Sinds de eerste brouwbatch heeft Koningshert ook gestaan bij Koriander, het Franse restaurant van Friesland met een Michelinster. Sinds kort is hier het toprestaurant Fidèle gevestigd.

Ik beleef veel plezier aan het brouwen van Koningshert en heb hierdoor veel leuke mensen leren kennen. Wil je genieten van een goed glas bier? Wees welkom in Drachten of kijk eens in de online winkel.

Met gastvrije groet,

Wilmer